Snoeien moet je kunnen

Want de ene struik is de andere niet. Ook wil je wel enig model houden in de plant.
Bepaal eerst welke takken eraf gaan. Let hierbij ook op takken die langs elkaar schuren. Daar moet er in ieder geval een van weg.
Gebruik dan een scherpe snoeischaar. Een rafelig of gescheurd snijvlak is lelijk en kan ook voor ziekte zorgen.
Esdoorns, Berken, Kastanjeboom en druivenstruiken kunnen het best in het late najaar gesnoeid worden. Deze kunnen gaan ‘bloeden’ als u ze in het voorjaar snoeit.
Verder geld dat u alles wat in het najaar bloeit in het voorjaar snoeit. Wat in het voorjaar bloeit kunt u na de bloei al snoeien.

Buxes knippen
Hoe creatief bent u?

Hagen en heesters kunnen vanaf eind juli gesnoeid worden. De sterkste groei is dan geweest en u kunt naar hartelust modelleren.

Op de website van VTwonen staat een handige snoeikalender voor heel veel soorten.
U vindt hem hier (opent in nieuw venster)

Bomen snoeien is doorgaans wat lastiger dan lage struiken. Er spelen hier ook nog veiligheids aspecten mee. U staat vaak op hoogte te werken en boomtakken wegen ook wat meer dan die van struiken.
Voor de dunne takken volstaat vaak een takkenschaar wel. Voor de dikkere takken gebruikt u een takkenzaag.
Een afgezaagde tak kan ervoor zorgen dat de boom gaat ‘bloeden’. Dit kan gestopt worden met snoei balsem. Doet u dit niet dan kan de boom ziek worden door schimmels en afsterven.

Zorg dat u niet valt
Zorg dat u niet valt

Voor het echt zware werk kunt u een kettingzaag gebruiken.
Vergeet ook uw eigen veiligheid niet! Sta op een goede ladder en indien u op hoogte staat is het verstandig om uzelf te zekeren.

Fruitbomen snoeien is vaak net even anders dan sierbomen. Omdat u zoveel mogelijk vruchten wilt hebben is het zaak om zoveel mogelijk zonlicht te krijgen in uw boom. Het snoeien is er daarom op gericht zoveel mogelijk openingen te krijgen.